- Blocaj în negocierile pentru formarea noului guvern
- La 35 de ani de la Revoluție, dosarul crimelor din acele zile zace în justiție
- Klaus Iohannis, de Ziua Victoriei Revoluției – „România este într-un moment de cumpănă"
- Elenei Lasconi: „România trebuie să se desprindă de un sistem corupt și să aleagă drumul drept”
- Atac tragic la târgul de Crăciun din Magdeburg
Pianistul ÉRDI Tamás, la Ateneul Român
Duminică, 8 mai 2016, ora 19.00 , la Sala Mare a Ateneului Român, renumitul pianist ÉRDI Tamás, deţinător al premiului Prima Primissima, susţine primul concert din cadrul unui turneu central-european. Turneul este organizat cu sprijinul Fondului Naţional Cultural din Ungaria (NKA). În România turneul va cuprinde trei concerte în organizarea Institutului Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti.
Pianistul soseşte la Bucureşti după un recital susţinut la Filarmonica Banatul din Timişoara, cu ocazia deschiderii Zilelor Maghiare Bănăţene, şi un concert susţinut la Filarmonica Oltenia din Craiova, în cadrul Săptămânii Maghiare din Stagiunea Europa, unde interpretează Concertul pentru pian nr. 3 în do minor de Ludwig van Beethoven, sub bagheta dirijorului MEDVECYKZ Ádám.
Parcursul artistic al pianistului ÉRDI TAMÁS este cu adevărat extraordinar. Și-a pierdut vederea din cauza unui incubator defect. Înclinaţia sa către muzică a fost descoperită destul de devreme. Profesorii lui (Becht Erika şi Eckhardt Gábor) transformă partiturile, printr-o metodă specială, vizibile şi pentru el, prin recompunerea pieselor muzicale. Obţine primul succes la vârsta de 15 ani în cadrul Festivalului de Primăvară din Budapesta, interpretând sub bagheta dirijorului Vásáry Tamás unul dintre concertele de pian ale lui Mozart.
La vârsta de 17 ani câştigă Concursul Internaţional de Pian “Louis Braille” de la Moscova şi este admis la Academia de Muzică din Viena. La 18 ani obţine locul întâi la Concursul de pian Gina Bachauer din Salt Lake City, cu o producţie pentru cinci piane. La 19 ani îi apar două discuri cu muzică de Mozart, care obţin un real succes şi în Canada, în anul 2000. Recitalul din Palatul Artelor din Budapesta, din 2005 a devenit materialul primului DVD de muzică clasică al acestei instituţii, ulterior apărându-i şi alte albume cu compoziţii ale lui Schubert, Chopin, Bartók şi Liszt, precum şi DVD-ul intitulat „Tamás şi prietenii săi din cele cinci continente”.
Biletele se găsesc la Casa de bilete a Ateneului Român.
În program:
Frédéric Chopin: Fantezie Impromptu op.66
Frédéric Chopin: Nocturna în do diez minor op.posth.
Frédéric Chopin: Balada în sol minor, op.23
Frédéric Chopin: Preludiul în Re bemol major Picături de ploaie, op. 28. nr.15
Liszt Ferenc: Sposalizio
Liszt Ferenc: Consolation în Re bemol major
Kodály Zoltán: Dansuri din Ţinutul Mureşului
Liszt Ferenc: Fântânile arteziene de la Villa d’Este
Bartók Béla: Improvizaţii pe cântece ţărăneşti maghiare
Bartók Béla: Allegro barbaro
Bartók Béla: Seara la secui
Bartók Béla: Dansuri româneşti
Liszt Ferenc: Rapsodia ungară nr. 6